@zhuanchannel
از کوردها بیشتر بدانیم
مکان استقرار اصلی کردها کجاست؟
کردها که جمعیتی تقریبی تا ۳۵ میلیون نفر را به خود اختصاص داده اند، عموما در کشور ترکیه مستقر هستند.
آن ها دومین اقلیت بزرگ کشورهای ترکیه، عراق و سوریه را تشکیل داده اند و سومین گروه قومی بزرگ در ایران و آذربایجان بشمار می روند.
همچنین باید گفت که کردها در کشورهای لبنان، ارمنستان، آذربایجان، آلمان و دیگر کشورهای اروپایی و آمریکا نیز حضور دارند.
لازم به اشاره است که قوم کرد از ترک ها، اعراب و حتی ایرانی ها مستقل هستند.
زبان کردها
کردها به زبان کردی صحبت می کنند که اشتراکات بسیاری با زبان فارسی دارد زیرا این دو از یک ریشه هستند. زبان کردی یکی از اصیل ترین و قدیمی ترین زبان های ایرانی است و بسیاری از کلماتی که امروزه در زبان کردی یافت می شود مربوط به دوره ی مادها و ساسانیان است.
همچنین، جالب است بدانید که تا سال ۱۹۹۱ میلادی، صحبت کردن به زبان کردی در کشور ترکیه ممنوع بود و غیرقانونی محسوب می شد. مردم کرد فقط اجازه داشتند تا در خانه های خود به زبان اصلیشان سخن بگویند.
بیشتر نام های کردی امروزی از اسامی باستانی این قوم گرفته شده و پس از گرویدن به اسلام از اسامی اسلامی و فارسی نیز استفاده می شود.
بر اساس سنت کردها، مادر خانواده وظیفه انتخاب و نامگذاری فرزندان را به عهده دارد.
_فرهنگ عامه
کردهای کنونی نوادگان نسل هندواروپایی باستانی، یعنی «ماد»ها هستند.
همانطور که می دانید، ماد نام یکی از اقوام ایرانی تبار است که در سدهٔ ۱۷ پیش از میلاد در سرزمینی که بعدها به نام ماد شناختهشد، سکنی گزید.
آن ها حدود ۴ هزار سال پیش به خاور میانه نقل مکان کردند. صلاحالدین یوسف اَیّوبی که عموماً با نام صلاح الدّین شهرت دارد، بنیانگذار دولت ایّوبیان مصر و شام و از کردهای مسلمان بود.
برخی معتقد هستند افسانه ملی آژیدهاک و کاوهی آهنگر، شکلگیری اصلی نوروز، جشن سال نوی ایرانی را توصیف می کند.
بر اساس این افسانه، آژیدهاک پس از کشتن پدرش بر تخت مینشیند. ایرانیان که از ستمهای جمشید پادشاه ایران به ستوه آمده بودند، به نزد ضحاک رفته و او را به شاهی برمیگزینند.
ابلیس دستیار ضحاک دو بوسه بر دوش او می زند و دو مار از جای بوسهها بیرون میجهد. پس از این واقعه ابلیس نسخهای تجویز میکند که باید هر روز مغز دو جوان را خوراک مارها نماید تا گزندی به او نرسد.
در نهایت کاوه آهنگر و فریدون، آژیدهاک را در کوه دماوند در بند می کنند. گفته می شود که محل زندگی کاوه کردستان کنونی ایران بوده است.
_دین و مذهب
بیشتر کردهای امروز به دین اسلام گرویده و مذهب سنی دارند.
حدود یکپنجم از کردها شیعه هستند
و تقریبا همه آن ها در ایران و عراق زندگی می کنند.
_تعطیلات اصلی
اصلی ترین تعطیلات کردها، نوروز است. آن ها با فرارسیدن نوروز، اولین روز از فصل بهار، با پهن کردن هفتسین به هلهله و شادی می پردازند.
کردها معتقد هستند که سمنو باعث افزایش بینایی و هوش، سرکه و سماق باعث از بین رفتن صفرا و سرگیجه و خوردن سیر، باعث دفع سموم بدن میشود و از مرگ ناگهانی جلوگیری میکند.
کردها در گذشته بخشی از امپراتوری عثمانی و ایران بودند. در خلال سال های ۱۹۲۰ تا ۱۹۲۳ کردستان توانست استقلال خود را به دست بیاورد. در سال ۱۹۲۳ این دولت مستقل بین دو کشور ترکیه و عراق تقسیم شد. از آن زمان به بعد، کردها در کشورهای همسایه همانند ایران، عراق، سوریه و ترکیه پراکنده شدند.
مجله هنرى ژوان
دیدگاهتان را بنویسید