@zhuanchannel
نذرهایی متفاوت و فرهنگساز
روزنامه خراسان – فاطمه قاسمی
در کنار نذر غذا میتوان وقت، فکر، تجربه و تخصص خود را هم برای رضایت سید الشهدا (ع) و بهتر شدن جامعه نذر کرد.
_نذرهایی برای ارتقای دانش و مهارت
نذر فرهنگی شامل انجام یک کار فرهنگی و عام المنفعه برای فرد یا گروهی از افراد میشود. به عنوان مثال چند نمونه از این نوع نذر که در چند سال اخیر مورد توجه هم قرار گرفتهاند، عبارتند از:
نذر تدریس: در نذر تدریس افراد نذر میکنند بخشی از وقت آزاد خود را به صورت رایگان برای تدریس بچهها در مناطق محروم و با امکانات حداقل صرف کنند. طبیعی است افرادی خود به تنهایی توانایی و امکانات لازم برای تشکیل و برگزاری کلاسهایی این چنینی نداشته باشند، اما میتوانند حمایتهای مالی و معنوی خود را از این افراد دریغ نکنند.
نذر کتاب: میتوان مبلغی با نام نذر برای خرید کتاب و نوشتافزار و وسایل آموزشی به فرزندان طبقات محروم جامعه اختصاص داد یا این که هزینه سالانه مدرسه فرزندان یک خانواده فقیر را تقبل کرد.
همچنین میتوان مدارسی را در مناطق محروم کشور به کتابخانه و وسایل کمکآموزشی تجهیز کرد. نذر کتاب از جمله نذرهایی است که چند سالی است اجرا میشود و با استقبال خوب مخاطبان مواجه شده
نذر مشاوره: ارائه خدمات مشاوره رایگان روانشناسی که معمولا این جلسات مشاوره با حضور کارشناسان مربوط به صورت داوطلبانه در مسجدها انجام میشود.
_نذرهایی برای حفظ محیط زیست
نذر سبز اقدامی است که در سالهای اخیر و به منظور حمایت و حفاظت از طبیعت از طرف خیران و دوستداران محیطزیست انجام میشود. هرچند این نوع نذر، تقریبا کار سخت و پردردسری محسوب میشود، اما نتیجه آن بسیار خوشایند است. به عنوان مثال سال گذشته و در روز عاشورا، یک دوستدار محیطزیست به استفاده از کیسههای نایلونی «نه» گفت و در اقدامی زیست محیطی و خیرخواهانه ۴۰۰ عدد کیسه پارچهای را در بین اهالی محل خود توزیع کرد و حتی قول داد پس از مدتی کیسههای مستعمل را به صورت رایگان تعویض خواهد کرد.
از انواع دیگر نذر فرهنگی و اجتماعی، پاک سازی فضای شهری، تفکیک زبالهها و تحویل آن به مدیریت پسماند شهرداری در ایام سوگواری محرم است.
به عنوان نمونه امسال برای چهارمین سال متوالی فعالان محیطزیست در خوزستان، با افزایش استفاده از ظروف پلاستیک در ماه محرم، یک بار دیگر پویش «محرم شهر پاک» را راهاندازی کردند.
هدف از این پویش را ترویج فرهنگ استفاده نکردن از پلاستیک در میان عزاداران و فرهنگ «نه به ظروف یکبار مصرف» بیان کردهاند
_نذرهایی برای سلامت و تندرسی هموطنان
نذر خون به عنوان امری زندگی بخش، چند سالی است که در محرم با استقبال مردم مواجه شده است. به عنوان مثال بد نیست بدانیم این نذر در قالب طرحی از ۱۰ شهریور تا ۲۷ مهر (اربعین حسینی) در پایگاههای اهدای خون خراسان رضوی اجرا میشود.
همچنین ویزیت رایگان پزشکان برای خدمترسانی به مردم.
از دیگر نذرهای ساده و دلنشین میتوان به عیادت از بیماران بدون همراه یا دعوت و پذیرایی از همراهان بیماران غریب در شهرهای بزرگ اشاره کرد.
_نذرهایی برای حل معضلات اجتماعی
به طور مثال، امسال هیئت عشاقالحسین اسلامشهر درتصمیمی متفاوت به جای هزینه برای دکور یا چاپ بنر در پشت سخنران و مداح برای هیئت، نوشت: «هزینه دکور امسال، هدیه به نیازمندا ن شد»
در تصمیم جالب دیگری، بانیان روضه و هیئتهای عزاداری شهر یزد در روز ۱۳ محرم سال گذشته و در دیداری با یکدیگر تعهد کردند از محرم آن سال تا محرم سال آینده، مبلغ شش میلیارد تومان برای خدمات عام المنفعه شامل آزادسازی زندانیان، کمک به زنان و کودکان بی سرپرست و بدسرپرست، کمک جهیزیه، کمک هزینه تحصیلی و ساخت ورزشگاه هزینه کنند.
_نذرهایی متفاوت و فرهنگ ساز
نذر نخ برای بافتن
یکی از تاجران و طراحان فرش هر سال مقداری نخ به مستمندانی میدهد که بافنده فرش هستند، اما برای خودشان کار نمیکنند یا توانایی برای خرید نخهای قالی ندارند. به گفته این فرد خیر، این کار را انجام میدهد تا شاید گرههای این نخها وسیلهای شود برای این که گرهی از کار کسی باز شود.
همچنین انتشار عکسی از نذر یک خشک شویی در بجنورد هم در شبکههای اجتماعی پربازدید شد. این خشک شویی در بنری نصب شده در جلوی مغازه اش نوشته بود:
«در دهه اول محرم، شست و شوی پیراهن مشکی رایگان است.»
مجله هنرى ژوان
دیدگاهتان را بنویسید