@zhuanchannel
"والدین کنترلگر چه بلایی سر مغز بچهها میارن؟!"
از جالبترین پژوهشهایی که اخیرا خوندم مقاله دکتر مدلین فاربر(Farber) از دانشگاه دوک بود.
ایشون دنبال این بودن ببینن محافظت بیش از حد والدین چه تاثیری روی ساختارهای مغزی بچه میگذاره؟، واسهش خوبه یا بد!، خیره یا شر!
برای رسیدن به جواب این سوال، پژوهشگرها مطالعه جذاب و پر سر و صدایی رو به راه انداختن. روش کارشون هم اینطوری بود که از تعداد زیادی دانش آموز و دانشجوی سال آخر دعوت کردن تا در یک مصاحبه مربوط به تجربه زندگی شرکت کنن و طی چند مصاحبه عمیق ازشون در مورد روابط با پدر مادرها طی دوره بچگی پرسیدن و در نهایت از بین همه شرکت کنندهها 312 نفر رو که طی دوره کودکی و نوجوانی زیر چتر والدین بیش از اندازه
محافظت کننده(overprotection) قرار داشتن و بدون اجازه پدر/ مادر حق آب خوردن نداشتن رو انتخاب کردن و…
ازشون خواستن تا برای تصویربرداری از ساختارها و عملکرد مغزی در دستگاه fmri قرار بگیرن و همزمان با ارائه یک مجموعه تصاویر محرک از موقعیتهای مختلف هیجانی (ترس، عصبانیت، تعجب، خنثی و …) شروع کردن به اسکن ساختارهای مغزی این گروه از بچههای دیروز و بزرگسالان امروز.
خروجی کار نشون میداد؛ حمایت زیاد و بیمورد والدین از بچهها در سنین کودکی و نوجوانی، ناحیهای از مغز بچهها به نام آمیگدالا (Amygdala) که مسئول ترس و واکنشهای هیجانیه و در موقعیتهای ترسناک و بحرانی فعال میشه رو پرکارتر میکنه و بچههایی که طی دوره کودکی و نوجوانی والدین بیش از اندازه محافظت کننده یا به اصطلاح هلیکوپتری داشتن و بدون اجازه والدین حق نداشتن قدم از قدم بردارن و همیشه و همه جا باید جواب پس میدادن!، آمیگدال پرکارتر و فعالتری داشته و موقعیتها رو بیش از اندازه ترسناک ارزیابی میکردن.
در نتیجه؛ محافظت زیاد و بیمورد والدین از بچهها، زمینهساز پرکاری ناحیهی مربوط به
ترس مغز (آمیگدال) اونها در سنین بعدی شده و بزرگسالهایی ترسو و کم جرات رو پرورش میده که تو موقعیتهای بحرانی به جای سینه سپر کردن و دریدن قلب بحران،یه گوشه یخ میکنن و دنبال راه در رو میگردن.
یه بزرگسال ترسو و کم جرات به سختی تصمیم میگیره!، به سختی مسئولیت قبول میکنه و به سختی متعهد میشه و اجرا میکنه
چرا که قبلا یک نفر به جاش تصمیم میگرفته
مسئولیت تمام کارهاش رو قبول میکرده و به جاش اجرا میکرده.
دکتر امید امانی
By: via مجله هنرى ژوان
دیدگاهتان را بنویسید